Rontin sukuselvitys

Rontin isä 138cm suomenpienhevonen Kontrollifriikki on rautias, koulupainotteinen ori. Kontrollifriikki on hieman jälkeläistään fiksumpi, mutta lähes yhtä utelias jokapaikanhöylä, jolla on tapana tunkea turpansa joka paikkaan. Ratsuna Kontrollifriikki on ihan mukiinmenevä tapaus, mutta koska se lähestulkoon syö esteet aina kun sillä yrittää hypätä, siitä tuli kouluhevonen. Kovin pitkää ja voitokasta uraa ori ei valitettavasti kokenut, mutta Kontrollifriikki on ihan hyvä jalostusori. Erityisesti jos haluaa suomenpienhevosia. 

Rontin isänisän Johtoporras oli 135cm ruunikko kouluori, joka luonteeltaan muistuttaa ylivilkasta 5-vuotiasta taaperoa. Johtiporras oli luonteeltaan niin mahdoton, että se oli ruunattava melko nuorena. Tietysti pakasteita otettiin talteen, jos löydettäisiin jokin tarpeeksi fiksu ja rauhallinen tamma. Johtoportaasta ei meinannut tulla mitään, kunnes kaikkien yllätykseksi se tykästyi isäntäperheen 7-vuotiaaseen tyttäreen. Sen kohtaamisen jälkeen Johtoporras käyttäytyi kunnolla vain ja ainoastaan silloin, kun perheen tytär ratsasti sillä. Kisoihin se ei monta kertaa päässyt, mutta yllättävän pitkän elämän se sitten loppujen lopuksi elikin, alun vaikeuksista huolimatta. 

Rontin isänemä Kermakakku oli 148 senttinen leppoisa rautias, jonka kanssa pystyi vaikka ja mihin. Tamma oli yleiskäytössä ja sen kanssa kisattiin niin koulussa ja esteillä kuin kenttäratsastuksessakin. Kokeiltiinpas Kermakakun kanssa muutaman kerran ravikärryillä ajamista, mutta ajohevosen ura jäi lähinnä vain pulkan ja hiihtäjien vetoon. Kermakakku oli suorastaan luottotamma, se oli sellainen viisas kultakimpale, jonka kanssa toimiessa ei voinut olla hymyilemättä. Monia varsoja se tähän maailmaan jätti, ja onneksi päin vastoin kuin Johtoporras, moni Kermakakun varsoista perikin tämän kultaisen luottohevosen luonteen. Valitettavasti Kermakakku kuoli eräänä kesänä johonkin mahasairauteen, jota ei huomattu ajoissa. Tammaa muistellaan edelleen lämmöllä. Ja ehkä Rontin hölmö hyväsydämisyys periytyy juuri Kermakakulta. 

~

Rontin emä Nuttura Tiukalla on rautias, 153  senttinen tamma, jolla on aika osuva nimi. Nuttura Tiukalla, eli tuttavammin Nukka, on melkoisen nirppanokkainen hevonen. Se vaatii juuri oikeanlaisen ratsastajan joka antaa selkeät avut ja tekee kaiken prikulleen oikein, muuten Nukka pistää ranttaliksi eikä mistään tule yhtään mitään. Kisaurakin loppui tammalla lyhyeen, sillä monella ratsastajalla meni hermo Nukan diivailuun. Nykyään se on jalostuskäytössä ja sitä yhdistetään vain lempeisiin ja rauhallisiin oreihin. Luoja tietää sitten minkä takia Nuttura Tiukalla ja Johtoporras päätettiin yhdistää.

Rontin emänisä Kaukaa Kotoa on 161cm tummanrautias ori. Kaukaa Kotoa, eli Kauko, on aika perustylsä hevonen. Sen kanssa oli helppoa kisata koulussa ja esteillä, sillä vaikka se on aika mitäänsanomaton tapaus, se on nopea ja rohkea, joten kilpaileminen oli Kaukon kanssa helppoa. Ori on edelleen elossa ja se muistuttaa juuri sellaista ikivanhaa sivuhahmopapparaista, joka hymyillen tervehtii aamulehteä hakiessaan, mutta ei tee juuri mitään muuta. Kauko on kuitenkin ihan menestynyt kisaurallaan, joten se on astunut jo useamman tamman.

Jos on nähnyt Rontin emänemän Pöppiäisen, rautiaan 148 senttisen tamman, ei ole hankala arvata mistä Nuttura Tiukalla-tamman luonne tulee. Jos Kauko on tylsä hevonen, niin Pöppiäinen oli orin täydellinen vastakohta. Helvetinlieskat roihusivat sen silmissä, eikä Pöppiäisestä saatu  kisahevosta ensinkään. Ainoa syy miksi sen annettiin kasvaa, oli se, että juuri Kaukon tyylisten hevosten varsoille haluttiin vähän luonnetta. Ei Pöppiäinen kerennyt saada kuin kolme varsaa, ennen kuin se päätettiin lopettaa. Ei ainoastaan mahdottoman luonteen takia, vaan myöskin tamman loputtomien jalkaongelmien takia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Linnun sukuselvitys

Ekon sukuselvitys